1
През следващия сезон, когато започват мачовете в Европа, за първи път от повече от 20 години насам ще има трети турнир в мъжките клубни лиги на УЕФА. Обясняваме кой ще участва и кога ще се играят мачовете.
Кои отбори ще вземат участие в Лига на конференциите?

Общо 184 отбора ще участват през сезона, включително поне по един от всяка от 55-те асоциации и 46 клуба, които се прехвърлят от Шампионската лига или Лига Европа.

Преди груповата фаза ще се проведат три квалификационни кръга и един плейофен кръг (разделени на основен кръг и шампионски кръг за тези, които се прехвърлят от Шампионската лига и Лига Европа). Списъкът за достъп обяснява кои отбори (включително някои носители на национални купи) влизат от кои асоциации и в кои кръгове, както и как клубовете се прехвърлят от други състезания.

Списък за достъп 2021-24

Нито един от отборите не се класира директно за груповата фаза, а 32-те отбора се състоят от:

17 отбора от основния път на Лига на конференциите на УЕФА Европа
5 отбора от шампионския кръг на Шампионската лига
10 отбора, елиминирани в плейофите на Лига Европа

Как ще се проведе турнира?

Ще има осем групи с по четири отбора, след което ще се играят плейофи, осминафинали, четвъртфинали, полуфинали и финалът.

Победителите в осемте групи автоматично се класират за осминафиналите. След това преди осминафиналите ще се играят допълнителни плейофи за изпадане между осемте отбора, заели второ място в групите, и третите отбори в групите на Лига Европа на УЕФА.
Първи финал: Тирана

Националната арена (Arena Kombëtare) с капацитет 21 690 места ще бъде домакин на първия финал на 25 май 2022 г., както бе обявено от Изпълнителния комитет на УЕФА на 3 декември 2020 г. Стадионът е открит през ноември 2019 г. с европейската квалификация между Албания и Франция. Построен е с помощта на програмата на УЕФА за подпомагане HatTrick на мястото на бившия стадион Кемал Стафа в центъра на албанската столица.
Какво ще получи победителя?

Победителят ще получи място в груповата фаза на Лига Европа през следващия сезон, ако не се е класирал за Шампионската лига на УЕФА чрез националното си първенство.

Защо се въвежда УЕФА Лига на конференциите?

Новата структура на клубните състезания на УЕФА ще гарантира, че поне 34 национални асоциации на УЕФА ще бъдат представени в груповата фаза на едно или повече състезания.

В груповата фаза на Шампионската лига на УЕФА ще има минимум 14 национални шампиона, в груповата фаза на Лига Европа на УЕФА – между 8 и 11 национални шампиона, а в груповата фаза на УЕФА Лига на конференциите – между 9 и 12 национални шампиона. Всички асоциации членки ще имат достъп до трите клубни състезания, а квотите на всички асоциации ще останат непроменени.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви: „Новото клубно състезание на УЕФА прави клубните състезания на УЕФА по-всеобхватни от всякога. Ще има повече мачове за повече клубове, а в груповите етапи ще бъдат представени повече асоциации.“

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика